Op deze pagina kunt u onze nieuwsbrief lezen, klik op het nummer van de brief die u wilt lezen

                    

                            2011                              2012                        2013

            nieuwsbrief 4                                                    nieuwsbrief 7
                             nieuwsbrief 3                                                    nieuwsbrief 8

                             nieuwsbrief 2                nieuwsbrief 6

                             nieuwsbrief 1                nieuwsbrief 5

 

 

Nieuwsbrief 8

 

Bezoek aan Rambura

 

100 jaar Parochie Rambura

Van 23 tot 31 oktober 2013 zijn Wim en Anja Kettelarij in Rambura geweest om de festiviteiten ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de parochie Rambura bij te wonen. De parochie, die is opgericht in 1913, heeft het afgelopen jaar een ware metamorfose ondergaan. Er is met man en macht hard aan gewerkt om alles op tijd klaar te hebben voor de grootse viering op 27 oktober.

                        

De kerk en bijgebouwen                   Huidige situatie met rechts
voor de renovatie                             het St. Joseph Training Center

 

De mis met aansluitend het officiële gedeelte met speeches van de diverse aanwezige VIP´s vond plaats in grote tenten. Daarna was er een receptie in het St. Jospeh Training Center. Belangrijke gasten deze dag waren  o.a. de premier van Rwanda, een delegatie van het kabinet en veel burgemeesters van omliggende gemeenten. Vanuit de katholieke kerk was er een afgevaardigde van de paus, de bisschop van Nyundo Monseigneur Alexis Habyambere en veel priesters uit het bisdom Nyundo.

                           

                    

 

 

Twee fanfarecorpsen en een trommelgroep zorgden overdag
voor de muzikale omlijsting.

                    

 De dag werd afgesloten met een avond feest in de openlucht met live muziek.

 

 

De projecten.

Uiteraard was er tijdens het bezoek ook veel aandacht voor de projecten die gesteund worden door de Stichting Rambura.

 

·       ICT centrum ´Het Verschil´

Het ICT centrum is het afgelopen jaar voorzien van twee nieuwe printers, een nieuw kopieerapparaat, digitale camera, een boekbinder en recentelijk 7 nieuwe laptoppen. Zeer binnenkort wordt het ICT centrum voorzien van wireless internet. Het centrum wordt deels als opleidingscentrum en deels als internetcafé gebruikt. De oude computers (tweedehands computers die vanuit Holten in 2006 naar Rambura zijn gegaan) werken niet meer. Deze worden nu als oefenmateriaal voor hardware gebruikt.

Jean d´Amour is naast Providence de nieuwe medewerker van het ICT centrum. Hij verzorgt oa de computerlessen.

Het hele ICT centrum is tijdens het bezoek van Wim en Anja zowel van binnen als buiten opnieuw geschilderd.     

                                   

Jean d’Amour met een nieuwe laptop

 

·       Coöperatie TUZAMURANE

 

De coöperatie heeft inmiddels de legale status verkregen. De gerestaureerde graansilo is in gebruik als opslag van de voorraden. Daarnaast is er op de plaatselijke bazaar een ruimte gehuurd van waaruit tijdens de openingstijden van de markt gehandeld wordt. De coöperatie is een handelsonderneming die goederen (mais, bonen, rijst, groente etc.) in- en verkoopt. De markt is elke dinsdag en vrijdag geopend. Het ledenaantal is stabiel, maar de coöperatie verwacht dat dit aantal zal gaan groeien nu de legale status verkregen is.

 

·       Saint Joseph Training Center

Tijdens een feestelijke ceremonie zijn er 58 certificaten uitgedeeld voor het moet goed gevolg afleggen van de proeven voor respectievelijk timmeren en koken.

14 Studenten van de timmerschool en 44 leerlingen van de kookschool kregen dit felbegeerde certificaat. Beide groepen hebben daarna een coöperatie gevormd (nog in oprichting) en zijn aan het werk gegaan.

De 14 jongens en meisjes van de timmerschool vormen gezamenlijk een coöperatie en mogen tot de legale status verkregen is nog gebruik maken van de faciliteiten van het trainingscentrum. Daarna zullen ze elders een fabriekje beginnen. De timmerschool telt nu nog 8 leerlingen maar dit aantal zal in januari naar verwachting weer toenemen omdat dan in Rwanda het nieuwe schooljaar begint.                                                     Uitreiking van de certificaten

De 44 leerlingen van de kookschool hebben eveneens een coöperatie gevormd en hebben zich verspreid over de omliggende heuvels om ter plaatste kooklessen te geven. Ook verzorgen zij de catering bij grote evenementen en bruiloften. In januari zal gestart worden met een nieuwe groep leerlingen, maar zullen ook de ‘oud’ leerlingen terugkomen voor herhalingscursussen.                                    

 

Het resultaat van de examenproef.

 

De keuken van de kookschool is een innovatie op het gebeid van koken in Rambura. Er wordt veelal nog op open vuur gekookt, de nieuwe fornuizen verbruiken veel minder brandstof dan de traditionele kookmethodes en er gaat veel minder warmte verloren waardoor het voedsel sneller gaar is. Ook blijft de lucht in de huizen veel schoner door het gebruik van afvoerpijpen. Er is vanuit de omliggende parochies en gemeenten veel belangstelling voor dit project en een enkele parochie heeft het concept al overgenomen.       

  

 

Er zijn concrete plannen om het Trainingscentrum verder uit te breiden met een opleiding in het

bewerken van bamboe. Bamboe is een makkelijke en snel groeiend gewas waarvan meubels en gebruiksvoorwerpen gemaakt kunnen worden. Het klimaat in Rambura is zeer geschikt om bamboe te telen. Bamboe is een goedkopere en makkelijkere te verkrijgen grondstof dan hout en is erg duurzaam.

Ook ligt er een uitgewerkt plan voor het opzetten van een Handicrafts Workhop Project.

Stichting Rambura wil zich graag inzetten om deze projecten mogelijk te maken.         De keuken

 

·       Latrines

Deze zomer zijn er met financiële steun van de stichting Rambura latrines gebouwd bij het Saint Joseph Training Center. Dat deze in een enorme behoefte voorzien hoeft geen betoog.

    

 

In memoriam Valens BISABWIMANA (1968-2013)

Wij kregen het droevige bericht dat Fr. Valens BISABWIMANA op maandag 11 november 2013 in Barcelona is overleden.  Valens werd op 5 april 1968 in Rwanda geboren. Hij volgde de priesteropleiding en was van 2002 tot augustus 2009 Parish Priest in Rambura. Toen Wim en Anja Kettelarij in januari 2006 voor het eerst naar Rambura gingen was hij het die hen ontving. Samen werd er gekeken naar de mogelijkheid voor het opzetten van een computercentrum; het eerste project van wat toen nog Project Rambura heette. In de jaren die volgden is er behalve het ICT centrum ook de coöperatie TUZAMURANE opgericht en zijn de eerste plannen gemaakt voor een opleidingscentrum. Fr. Valens had  de supervisie over de projecten en was het aanspreekpunt voor Project Rambura in Holten. Hij heeft dat met hart en ziel gedaan. In 2009 is Fr. Valens overgeplaatst naar een andere parochie binnen het bisdom Nyundo en heeft Fr. Bosco zijn functie overgenomen. In 2010 verhuisde hij naar Spanje. Hij woonde en werkte sindsdien op de parochie Santra Margarida de Montbui in Barcelona waar hij op 11  november op 45-jarige leeftijd is gestorven. Hij is donderdag 14 november begraven op de parochie in Barcelona.

 

Nieuws en activiteiten in Nederland.

 

Bestuurswisseling.

In de bestuursvergadering van 17 januari 2013 hebben we afscheid genomen van Ab Slotman als bestuurslid. Ab heeft zich vanaf het allereerste begin in 2006 altijd met hart en ziel ingezet voor de projecten in Rambura, de laatste drie jaar tevens als bestuurslid van de Stichting. Ook langs deze weg willen wij hen nogmaals hartelijk danken voor zijn inzet. Zijn plaats binnen het bestuur is overgenomen door Janneke Nijkamp. Zij stelt zich hieronder zelf aan u voor.

Mijn naam is Janneke Nijkamp, woon in het centrum van Holten en ik ben moeder van drie kinderen. Ik ben werkzaam als Z-verpleegkundige bij een stichting voor mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen.  Anja Kettelarij gaf enige tijd geleden een presentatie over Stichting Rambura tijdens de vergadering van de diaconie van de hervormde gemeente. Hierdoor is mijn enthousiasme gewekt actief deel te nemen aan deze stichting. Ik heb altijd al een vorm van ontwikkelingswerk willen doen, maar het is er nooit van gekomen. Op deze manier kan ik een bijdrage leveren aan projecten die door Stichting Rambura zijn en worden opgezet. Mijn twee dochters hebben de mogelijkheid gekregen om te gaan studeren en hebben dit ook met succes gedaan, mijn zoon is op het moment nog bezig met zijn studie. Ik vind dat kinderen over de hele wereld de mogelijkheid moeten hebben om goede scholing te ontvangen en de daarbij horende voorzieningen. Stichting Rambura geeft deze mogelijkheid door middel van projecten en ondersteunt lokale initiatieven. Hopelijk kunnen we bij activiteiten, die door de stichting worden georganiseerd, ook op uw bijdrage rekenen.

 

 

Sponsors en donateurs.

Om de projecten te kunnen  financieren is veel geld nodig. De stichting financiert de projecten voor ongeveer 90%. Het overige dragen de mensen in Rambura zelf bij.

 

Een belangrijk deel van het benodigde geld is beschikbaar gesteld door Scholengemeenschap De Waerdenborch uit de opbrengsten van de themadag 2012. Verder zijn er donaties ontvangen van o.a. de gemeente Rijssen-Holten, diaconie Hervormde Gemeente Holten, het Holtens Fons, de Pelgrimshoeve en vele anderen. Alle gulle gevers en geefsters daarvoor hartelijke dank.

 

Activiteiten.

Ook in  2012 heeft de stichting eigen activiteiten georganiseerd en/of heeft meegedaan aan bestaande activiteiten. Ook zijn er weer enkele presentaties verzorgt voor belangstellende organisaties.

 

·        Goede Doelen Markt

Eens in de twee weken, op de vrijdagmiddag van de even weeknummers, staat de stichting met een informatie en verkoopkraam op de Goede Doelen Markt in de hal van het Kulturhus in Holten.

 

·        Uitmarkt

Op 7 september werd in Holten een Uutmarkt georganiseerd.  De stichting heeft hieraan meegedaan in de vorm van een Afrikaanse marktkraam.

 

·        Kerstfair

Op 14 december as staat Stichting Rambura weer als vanouds op de Kerstfair in het centrum van Holten. 

 

·        Popmuziekfestival 

 

 

Op 31 augustus 2013 heeft de stichting een benefiet popfestival georganiseerd op het terrein van de MAC aan de Beusebergerweg. Vijf lokale bands en een solozangeres hebben hier spetterende optredens verzorgt. Ook vele vrijwilligers hebben enthousiast meegewerkt aan dit festival.

Helaas liet het publiek het afweten deze avond. Desondanks was het wel erg gezellig op het terrein. Hoewel deze avond niet heeft opgeleverd waar de organisatie op gehoopt had zitten ze niet bij de pakken meer, er komt zeker nog een vervolg.

 

 

 

         

Ostrich Rock                     Reeperbahner Stimmungsmacher

 

Om alvast te noteren.

De stichting is voornemens om op zaterdag 3 mei 2014 een Fancy Fair te organiseren op de Smidsbelt in het centrum van Holten. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief en tzt op de website www.rambura.nl

 

Tot slot.

Een woord van dank aan onze adviseur, donateurs, vrijwilligers en alle belangstellenden die de stichting een warm hart toedragen. Zonder uw steun en bijdragen zouden wij ons werk in Rambura niet kunnen doen.

Heel erg veel dank daarvoor!

 

Wij wensen iedereen alvast fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond 2014.
Wij hopen ook dan weer een beroep op u te mogen doen.

 

                               naar boven

 

Nieuwsbrief 7

 

Nieuws uit Rambura.

 

In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen hoe het Saint Joseph Training Center op 19 maart jl geopend is.

 

Carpentry

Na de opening van het Center is men meteen begonnen met een eerste groep studenten. Er zijn enkele nieuwe machines en diverse handgereedschappen aangeschaft. Onder de groep van ongeveer 20 studenten  zijn ook enkele meisjes.

 

                            

Machines en gereedschap         Ook meisjes volgen de opleiding       Student aan het werk

 

De producten – voornamelijk meubels – worden tentoongesteld in de grote zaal van het centrum en verkocht aan de plaatselijke bevolking. Van de opbrengsten wordt nieuw materiaal en gereedschap gekocht en de kosten van oa elektriciteit en het salaris van de leraar betaald.

 

           

Het resultaat van enkele maanden opleiding: tafels, stoelen krukjes en bedden worden tentoongesteld.

 

Excursie

Op 7 december zijn de studenten van de timmerschool op excursie geweest naar de timmerfabriek in Ruhengeri. Ruhengeri is een van de grote steden van Rwanda en ligt op ruim een uur rijden van Rambura. In de timmerfabriek werden de leerlingen rondgeleid en kregen uitleg over de vele grote houtbewerkingsmachines van de fabriek.

 

              

 

Een leerzame excursie. Er werd goed opgelet, vragen gesteld en veel genoteerd in de meegebrachte werkboeken. Wellicht kunnen sommige studenten hier later een baan vinden.

 

Feeding center

Het tweede onderdeel dat aan het Saint Joseph Training Center is toegevoegd bestaat uit een kookschool en horecaopleiding. Begin oktober is men begonnen met de bouw van een kook unit en praktijkruimte voor de kookschool. Op 30 november is de kookschool geopend. De eerste groep leerlingen is ingeschreven en zij kregen gelijk hun eerste praktijkles. Behalve meisjes én  jongens volgen ook enkele huismoeders de opleiding om beter en gezonder te leren koken voor hun gezinnen.

 

                    

 

Activiteiten in Nederland

 

Om de projecten te kunnen financieren is veel geld nodig. De stichting financiert de schoolprojecten voor 90%. De overige 10% dragen de mensen in Rambura zelf bij.

 

In  2012 hebben we, net als in voorgaande jaren, weer een aantal presentaties verzorgt voor belangstellende groepen, instellingen en organisaties. Naar aanleiding hiervan hebben we een paar mooie donaties mogen ontvangen.

 

Fancy Fair

Op 5 mei hadden we een Fancy Fair georganiseerd op de Smidsbelt in het centrum van Holten. Het was bar koud die dag en ‘s middag begon het ook nog te regenen. Mede daarvoor viel de belangstelling van bezoekers tegen. Ondanks dat was het erg gezellig op de Smidsbelt. Er was voor elk wat wils, van boeken, plantjes, rommelmarkt artikelen tot cup cakes versieren en sieraden maken. Er was een Rad van Fortuin voor wie een gokje wilde wagen op een mooie prijs en voor de inwendige mens was er pannenkoek, broodje gehaktbal en kroket, koffie, thee, frisdrank en boerenmelk en karnemelk.

Een hoogtepunt vormde het optreden van de Rwandese trommelgroep uit Antwerpen. Zij trotseerden de kou om een spetterend traditioneel Rwandees optreden te verzorgen.

 

                

De opbrengst van de fair bedroeg na aftrek van kosten € 1600. Hierbij willen we nogmaals alle vrijwilligers bedanken voor hun geweldige inzet.

 

Themadag De Waerdenborch

Op 20 december heeft weer de jaarlijkse themadag plaatsgevonden van de scholengemeenschap De Waerdenborch. De eerste en tweede klassen hebben een sponsorloop gelopen, er werden o.a. oliebollen verkocht en in de nacht van 20 op 21 december was er traditiegetrouw weer de LANparty. Een deel van de opbrengsten zijn bestemd voor het Saint Joseph Training Center in Rambura. Het geld zal gebruikt worden voor het realiseren van een opleiding handwerken/handenarbeid.

Hierover meer in de volgende nieuwsbrief.

 

Tot slot

Vanaf deze plek wensen wij onze adviseurs, donateurs, vrijwilligers en andere belangstellenden een gezond en gezegend 2013.

Wij hopen ook in het nieuwe jaar weer een beroep op u te mogen doen.

 

 

 

                           naar boven

        

Nieuwsbrief 6

 

Opening Saint Joseph Training Centre in Rambura.

 

 

Op 19 maart 2012 is het Saint Joseph Training Centre in Rambura feestelijk geopend.

                  

 

De officiële openingshandelingen werden verricht door Anja Kettelarij, secretaris van Stichting Rambura en Monseigneur J.M.V. NSENGUMUREMYI, voorzitter van de Commissie voor Katholieke Onderwijs van het bisdom Nyundo.

 

                    

De openingsceremonie werd gehouden in de grote zaal van het centrum. Er waren een aantal speeches, een heerlijk buffet en veel tijd en aandacht voor traditionele zang en dans, uitgevoerd door leerlingen van Rambura Girls School.

 

Het Training Centre  is met groot enthousiasme en met een forse bijdrage van de inwoners van Rambura zelf door onze partners in Rambura in zeer korte tijd gerealiseerd.  De bouw is afgelopen november gestart en met behulp van veel vrijwilligers uit Rambura kon 19 maart het Centre in gebruik worden genomen.

De bouw is mede mogelijk geworden dankzij bijdragen van scholengemeenschap De Waerdenborch, van de Hervormde Kerk en Gereformeerde Kerk in Holten en van vele andere sponsors en donateurs. Onze partners uit Rambura willen u hiervoor hartelijk bedanken.

 

   Het Saint Joseph Training Centre bestaat uit een theorielokaal, een ruimte voor het houden van workshops, een werkplaats, een opslagruimte voor ruw materiaal,

3 kantoren en een grote toonzaal annex verkoophal. Hier zullen o.a. de vervaardigde producten tentoongesteld en verkocht worden.

 

 

Rwanda kent eigenlijk alleen maar theorie-onderwijs; het Training Centre is bedoeld voor jongens en meisjes die moeite hebben met leren maar wel met hun handen kunnen werken. Het Training Centre is succesvol van start gegaan met een opleiding timmeren. Op dinsdag 20 maart , 1 dag na de opening, is er gestart met een eerste groep leerlingen. Zij zullen naast het theorie onderwijs ook de mogelijkheid hebben te oefenen in de praktijkruimte. De komende tijd zullen andere studierichtingen aan het centrum worden toegevoegd. 

 

Fancy Fair

Op zaterdag 5 mei a.s. zal er op de Kalfstermansweide in het centrum van Holten een Fancy Fair plaatsvinden  om geld in te zamelen  om daarmee een nieuwe studierichting in het Training Centre mogelijk te maken. Die zal worden gericht  op Voedselbereiding en Horeca.

 

Er zal een gezellige  fair opgezet worden, met kraampjes, kleden ofwel gewoon mensen die iets leuks, gezelligs of nuttigs aan te bieden hebben en dit verkopen. Daarnaast worden er activiteiten voor kinderen, workshops, verloting en rad van fortuin georganiseerd.

Wanneer uzelf iets zou willen verkopen, of u heeft een kennis of familie die iets te koop wil aanbieden, maar dat niet persoonlijk wil verhandelen, dan kan dat door een van onze  medewerkers op deze dag verkocht worden. Wilt u zich aanmelden of iets beschikbaar stellen voor deze leuke dag, laat het ons dan even weten. 

Per e-mail: info@rambura.nl. U kunt ook bellen naar nr. 06-27084923

 

                         naar boven

 

Nieuwsbrief 5

 

Beste vrienden van Stichting Rambura.

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van 2012 van Stichting Rambura. In deze brief o.a. foto’s van de voortgang van het project Timmerwerkplaats, informatie over eerdere projecten en de Fancy Fair die wij willen organiseren op 5 mei 2012.

 

Project Timmerwerkplaats annex opleidingscentrum.

In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen over ons nieuwe project. De voormalige houtwerkplaats  van Parish Rambura was zo verouderd en vervallen dat deze nagenoeg niet meer bruikbaar was.

Wij zagen mogelijkheden om herstel cq nieuwbouw van de timmerwerkplaats te combineren met een praktijkopleiding voor timmerman. Het projectplan is opgesteld door het partnership comité in Rambura en na goedkeuring van het projectplan is in oktober 2011 een contract opgesteld en ondertekend m.b.t. de financiering en rapportage van het project. Eind oktober is het eerste deel van de financiering overgemaakt naar Rambura, waarna men begonnen is met de bouw.

 

Voortgang van het project.

Onderstaande foto geven een impressie van het verloop van de bouw.
 

                                

10-11-2011                                  03-12-2011                                            10-12-2011

sloop van de oude gebouwen     stenen verzamelen voor fundering       fundering storten

 

                                

                                     09-01-2012                                                             24-01-2012

                        De bouw vordert gestaag                                                   dakconstructie

                                                                                          

                             

24-01-2012                                    11-02-2012

vloeren storten                              Het dak is klaar.
 

In de komende weken worden deuren en ramen geplaatst en wordt het gebouw verder ingericht.

Naar verwachting zal de school half maart operationeel zijn.

 

Werkbezoek en opening van de timmerschool.

Op 14 maart gaan Wim en Anja Kettelarij naar Rambura voor een kort werkbezoek. Tijdens dit werkbezoek zal de school feestelijk geopend worden en wel op maandag 19 maart 2012.

In de volgende nieuwsbrief zullen zij verslag doen van hun werkbezoek en van de opening van de school.

 

Cooperatie Tuzamerane en ICT Centrum Het Verschil

De twee ’oude’ projecten van onze stichting, Cooperatie Tuzamurane en het ICT centrum,  zijn door verschillende onvoorziene omstandigheden niet meer rendabel. De infrastructuur – gebouwen, computers, meubels ed – is nog aanwezig en intact maar wordt nauwelijks nog gebruikt. Om deze projecten weer vlot te trekken heeft het Partnership Comittee twee projectplannen opgesteld en ingediend bij onze stichting. Op dit moment beschikt de stichting niet over de benodigde financiële middelen om de projecten te financieren. Op dit moment zijn we nog aan het onderzoeken of we subsidie voor de projecten kunnen krijgen en daarnaast zullen we op zoek moeten gaan naar sponsoren om de plannen te kunnen financieren. Tijdens het werkbezoek van half maart zal ook worden besproken welke mogelijkheden er zijn deze projecten nieuw leven in te blazen.

 

               

 Graansilo van de coöperatie          ICT centrum

 

Fancy Fair

De stichting organiseert op zaterdag 5 mei, samen met Hervormde en Gereformeerde kerk , een Fancy Fair op ‘Kalfstermansweide’ in Holten. Het is de bedoeling een gezellige markt op te zetten met kraampjes waarin men allerhande spulletjes kan kopen en verkopen. De opbrengsten zullen geheel of grotendeels bestemd zijn voor het werk van de stichting. Gedacht kan worden aan bijv. zelfgemaakte schilderijen, tekeningen, kaarten, pannenkoeken, koffie, andere etenswaren, zelfgekweekte plantjes/ stekjes, verkoopbare dingen uit een zolderopruiming, of grotere artikelen die d.m.v. een veiling verkocht kunnen worden. Ook kan gedacht worden aan spelletjes voor kinderen, zoals: koekhappen, sjoelen, grabbelen, bokspringen, evenwichtsbalk lopen, ballengooien etc.

Wilt u meedoen of iets beschikbaar stellen voor deze dag, of wilt u eerst meer informatie, laat het ons dan even weten. Bij voorkeur per e-mail: HUinfo@rambura.nlUH. U mag ook bellen naar nummer 06-27084923.

 

Tot slot

Willen wij alle donateurs, sponsoren en vrijwilligers bedanken voor hun hulp en steun in het afgelopen jaar, in welke vorm dan ook. Alleen hierdoor zijn wij in staat de projecten in Rambura te realiseren en zo de bewoners te helpen in hun strijd tegen de armoede. Wij hopen ook de komende tijd op uw steun te mogen blijven rekenen.

 

                             naar boven

 

         Nieuwsbrief 4

 

Nieuw project

Tijdens het bezoek van Anja en Dick aan Rambura in juni 2011 zijn er diverse afspraken gemaakt o.a. over de werkwijze nieuwe projecten en de samenwerking met het gevormde comité in Rambura. Aan het comité is gevraagd om op korte termijn met een plan van aanpak te komen voor de realisatie van een soort praktijkschool.

 

Medio september jl. ontvingen we een uitgebreid plan van aanpak met zes deelprojecten waarin de prioriteit werd gesteld op de vorming van een timmermanswerkplaats waarin jonge werkloze schoolverlaters praktijkonderwijs kunnen krijgen. De andere benoemde projecten betreffen een jeugdclub (het opvangen en begeleiden van leerlingen die niet in staat zijn de examens te halen), een autorijschool, een praktijkopleiding automechanica; kookonderwijs; onderwijs in lokale cultuur en daarbij behorende ambachten.

 

Het bestuur van stichting Rambura heeft besloten om voor het eerste deelproject een overeenkomst af te sluiten.

 

Het project Timmerwerkplaats annex opleidingscentrum

Sedert ongeveer tien jaar heeft Parish Rambura een houtwerkplaats. Er zijn enkele verouderde machines en de infrastructuur is oud, zodat de werkplaats feitelijk bijna niet meer in gebruik is.

Het is echter wel een uitgelezen mogelijkheid om op korte termijn een praktijkopleiding timmeren te realiseren.

Om deze reden is de renovatie van het werkplaatsgebouw en de installatie van nieuwe machines nodig om de werkplaats weer operationeel te krijgen.

 

Nadat de werkplaats is hersteld en nieuwe machines zijn geïnstalleerd, wordt daarmee het volgende bereikt:

 vermindering van het aantal werkloze jongeren in de Rambura Parochie
 vermindering van de armoede in de jeugd
 verbetering van de beschikbaarheid van houtwerk producten zoals meubels, deuren en kozijnen.

 

Stand van zaken

Op heel korte termijn verwachten wij dat de benodigde documenten voor de timmerwerkplaats afgerond en getekend zijn. Onmiddellijk daarna kan het benodigde geld worden overgemaakt en kunnen de geplande werkzaamheden van start gaan.

Voor het opknappen van het gebouw en het plaatsen van de machines is ongeveer 2 tot 3 maanden nodig en direct daarna kan de 1e groep van 20 leerlingen aan de slag.

 

                              naar boven
                          

               Nieuwsbrief 3

 

Werkbezoek aan Rambura.

 

Doel van het werkbezoek.

Afgelopen maand zijn Anja (secretaris) en Dick (voorzitter) op werkbezoek geweest in Rwanda.

Doel van het bezoek was:

·     Vaststellen status bestaande projecten

·     Afspraken maken om bestaande projecten te verbeteren

·     Onderzoek naar de mogelijkheden om op korte termijn een praktijkschool te realiseren samen met de partners in Rambura.

 

Goed en slecht nieuws.

Het resultaat van het werkbezoek leidt tot goed nieuws en ook tot slecht nieuws.

Om met het laatste te beginnen; de bestaande projecten verlopen niet goed. Sterker nog, ze liggen bijna stil. Het lijkt er op dat de projecten al te veel afhankelijk waren van één persoon; in het geval van de coöperatie was dat de voorzitter die helaas is overleden en bij het  ICT centrum was de overplaatsing van de hoofdpriester de reden dat er onvoldoende continuïteit was.

En we hebben nog steeds geen echte duidelijkheid over de mogelijkheden voor een praktijkschool.

 

Het goede nieuws over de bestaande 2 projecten is dat alle equipement er nog wel is en dat heel veel mensen zich inspannen om de projecten te reanimeren.

Bovendien is er veel meer goed nieuws. Een van onze belangrijkste zorgen bij de stichting was de afhankelijkheid van de hoofdpriester van Rambura. Er is inmiddels een 5-mans comité gevormd bestaande uit  leden van het kerkbestuur, aangevuld met iemand die de coöperatie en met iemand die het ICT centrum vertegenwoordigt. Dit comité zal vanaf heden onze partner zijn. Bovendien zal er toezicht worden gehouden vanuit het bisdom en zullen voorstellen vooraf door diverse partijen in Rwanda op realiteitswaarde worden getoetst. 

 

Namens de Stichting Rambura Holten is duidelijk gemaakt dat het niet de intentie is om duurzaam tekorten te subsidiëren maar dat we bereid zijn om  investeringen te financieren als er een doordacht plan is over de aanpak. Ook hebben wij uitgesproken dat we vertrouwen hebben in de voorgestelde werkwijze. Die zal wel af en toe leiden tot bureaucratie maar dan hebben we wel de overtuiging dat de plannen ook echt uitgevoerd kunnen worden.

 

Rambura Foundation Partnership Committee

Margaret                             Viateur                      Joyeux 

 

    Jerome                      Providence

 

Enkele dagen voor ons vertrek zijn de leden van het comité gepresenteerd. Als voorzitter zal optreden mevr. Margaret (46 jaar, lerares Frans in het voorgezet onderwijs), vicevoorzitter en penningmeester is Viateur (42 jaar, werkzaam als manager van Rambura kostschool Boys en tevens lid van de district council (vergelijk onze gemeenteraad)), secretariaat en communicatie is in handen van Joyeux, (38 jaar, schooldirecteur Groupe Scolaire St. Raphael/Rambura). De coöperatie wordt vertegenwoordigd door Jerome (43 jaar, leraar educatie en geschiedenis kostschool Rambura Girls en vicevoorzitter van de coöperatie) en het ICT centrum wordt vertegenwoordigd door Providence. (Sinds de start in 2006 werkzaam in het ICT centrum)

 

Doorstart bestaande projecten:

In gesprekken met leden van het comité is duidelijk geworden dat er aanwijsbare plannen zijn om tot een goed functionerende coöperatie te komen. Bovendien hebben  de vele contacten  geleid tot een heel goede band met alle leden van het comité.

 

Voor het ICT centrum lijkt een internetaansluiting een soort slagader te zijn. Er schijnt onlangs glasvezel te zijn aangelegd op slechts beperkte afstand van het ICT centrum. Internet zou de toepassingsmogelijkheden sterk verbeteren. Bovendien wordt nagedacht over andere software bijvoorbeeld voor talenonderwijs (Engels, Frans en Swahili) en andere educatieve toepassingen. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om leerlingen van de secundary school in Rambura gelegenheid te geven voor computergebruik in het ICT centrum.

 

De coöperatie wordt ook nieuw leven ingeblazen. Er is inmiddels een nieuw bestuur gevormd die orde op zaken aan het stellen is met uitstaande vorderingen. Er wordt nagedacht over een zakelijke aanpak waardoor het mogelijk wordt om winst te maken en daarna uit te keren aan de leden. Bovendien kan de coöperatie leverancier worden van de beide kostscholen in de parochie. Dat geeft vertrouwen dat de graansilo weer kan functioneren zoals we dat zo’n 3 jaar geleden hadden bedacht.

 

Praktijkschool voor beroepsonderwijs.

Het bleek nog niet zo eenvoudig om duidelijke informatie te krijgen over de mogelijkheden om een praktijkschool te starten. Al snel bleek dat een private school niet op bezwaren zou stuiten. Maar het nadeel daarvan is dat de overheid niet bijdraagt in de exploitatiekosten van zo’n school. En tekorten blijven subsidiëren past niet in onze zienswijze.

Uiteindelijk is in overleg met de regionale overheid duidelijk geworden dat een praktijkschool wellicht kan worden ingepast in het bestaande systeem in Rwanda. Enkele jaren geleden is besloten dat alle leerlingen recht hebben op een 9-jarig basiseducatie. Afgelopen jaar heeft de regering als doelstelling geformuleerd dat er een 12-jarig onderwijssysteem wordt aangeboden. Op dit moment gaan zo’n 25% van de kinderen in Rambura naar een vorm van voorgezet onderwijs; dat was 5 jaar geleden niet meer dan 10%. 

 

We hebben verschillende scholen bezocht en we hebben vastgesteld dat het onderwijs qua methode misschien niet vergelijkbaar is met Nederland maar er zijn goede docenten, er is een behoorlijk niveau van het onderwijs en er is afgelopen jaren heel hard gewerkt om het aantal klaslokalen uit te breiden. De centrale overheid stelt bouwmaterialen beschikbaar; de bouw wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Het is een soort middenschool zonder differentiatie. We hebben ook gezien dat kinderen die de test niet halen gewoon “blijven zitten”. En juist voor die groep is praktijkonderwijs een ideaal alternatief.

 

Een voorstel om het bestaande middenschoolsysteem intact te laten en praktijkonderwijs aan te bieden als secundary-4 lijkt heel veel kans te maken. De overheid heeft bevoegdheid hierover opgedragen aan de districten. Het district stelt als voorwaarde dat de school katholiek mag zijn mits alle kinderen die dat willen, zich kunnen inschrijven. Dat past in het beleid van onze stichting en ook in het beleid van de parochie Rambura. De overheid heeft geen middelen voor het praktijkonderwijs maar is wel bereid om exploitatiekosten waaronder salarissen onderwijzend personeel te betalen. Als zo’n school deel uitmaakt van een bestaande 9-jarige school is bovendien de investering in theorielokalen en sanitaire voorzieningen ook voor rekening van de overheid.

 

Als er een aanvraag komt voor praktijklokalen en gereedschappen kan Stichting Rambura budget  vrijmaken om praktijklokalen en gereedschappen voor meerdere opleidingen tegelijk te financieren.

 

 

                                                                                             

We hadden alvast een kleine hoeveelheid gereedschap meegenomen vanuit Nederland.

 

Dit is aan het  comité overhandigd als

symbool voor de inrichting van de op te richten praktijkschool.

 

 

 Dick in gesprek met priester Jean Bosco

 

naar boven

 

                      Nieuwsbrief 2

 

Uitreiking gelden themadag De Waerdenborch

 

Tijdens de themadag op 16 december 2010 haalden leerlingen van scholengemeenschap

De Waerdenborch met tal van activiteiten € 21.600,- op.

 

Het doel van de jaarlijkse Themadag is de leerlingen bewust te maken van het dagelijks leven en de daarbij behorende problemen in de derdewereldlanden. Met tal van sponsoractiviteiten wordt er geld in gezameld voor goede doelen. Dat is ook dit jaar weer bijzonder goed gelukt!

 

Stichting Rambura is een van de begunstigde van deze actie. Op woensdag 6 april jl. mochten wij uit handen van sectordirecteur VMBO Willem Schnoor een cheque in ontvangst nemen van maar liefst

€ 10.800,-. Ook de stichting Steppekinderen kreeg een cheque met hetzelfde bedrag. Wij willen hen daarmee van harte feliciteren.

 

Het geld gaan we gebruiken voor de bouw en inrichting van een praktijkschool voor beroepsonderwijs in Rambura. Daarover meer in onze volgende nieuwsbrief.

Wij willen ook langs deze weg de leerlingen, docenten en schoolbestuur van De Waerdenborch nogmaals heel     hartelijk bedanken voor hun tomeloze inzet en voor het vertrouwen in het werk van onze stichting.

 

  Fancy Fair en Popmuziekfestival

 

Op 7 mei 2011 organiseren wij van 11.00 uur tot 17.00 uur  een fancy fair op het
terrein van de familie Kettelarij aan de Beusebergerweg 37 in Holten. Aansluitend aan
de fair is er een popmuziekfestival op het terrein van MAC de Holterberg, Beusebergerweg 39.

 

Het programma ziet er als volgt uit.

 

Programma fancy fair 11.00 – 17.00 uur:

11.00 opening door locoburgemeester wethouder Ab Stegeman.

 

doorlopend activiteiten voor kinderen: schminken, springkussen, grabbelton,
kleurwedstrijd, kalfjes, ezeltjes en huifkar De Elshof

doorlopend oude ambachten en show oldtimer tractoren

doorlopend kramen met verkoop diverse producten

doorlopend expositie Oudheidskamer en Landbouwmuseum Broer een leven lang boer

 

11.30 demonstratie oude landbouwwerktuigen ploegen met paarden

12.15 optreden kinderkoor Mozaïek

13.00 presentatie Kameroen schapen

13.30 oude landbouwwerktuigen hooischudder met paarden

14.00 presentatie Border Collies

14.30 optreden Hoolter Deerns

15.15 oude landbouwwerktuigen tractor met hooipers

16.00 optreden de Hoolter Korhanen

 

Tussendoor optredens van Jan Haverslag met accordeon en drive-in show
Effe Dimmen met dj Frank Agterkamp.

Aankondigingen en commentaar is in handen van Mans van Sangel alias Teun Deijk

 

Uiteraard is er tijdens de fair ook aandacht voor het werk van onze stichting.
Met een filmpje en PowerPoint presentatie zullen we laten zien wat de stichting al
bereikt heeft in Rambura en is er aandacht voor het schoolproject.

 

De entree voor de fancy fair bedraagt 2,50 euro, kinderen tot en met 11 jaar gratis toegang.

 

Programma popfestival 17.00 – 22.30 uur

17.00 en tussendoor dj Frank Agterkamp met drive-in show Effe dimme

18.00 optreden Dutch Courage Band

19.00 optreden Non Food.

20.00 optreden Kroepin

21.00 optreden Rock´n Loll band Nix 

Ondersteuning met licht en geluid wordt verzorgd door Multisound Holten.

 

De entree voor het popfestival bedraagt 5 euro.

 

De opbrengsten van de fair en het popfestival worden eveneens gebruikt voor de
oprichting van de praktijkschool voor beroepsonderwijs in Rambura.

 

Reis naar Rwanda

Binnenkort zullen twee bestuursleden van onze stichting naar Rwanda gaan voor een
werkbezoek aan Rambura. In de volgende nieuwsbrief hun reisverslag.

 

naar boven

 

             Nieuwsbrief 1

 

Het heeft even geduurd maar hier is hij dan: de eerste nieuwsbrief van Stichting Rambura. Deze nieuwsbrief is ook gelijk de eerste van drie op een rij. Over enkele weken ontvangt u de tweede nieuwsbrief met nieuws over onze sponsoractiviteiten. In de derde nieuwsbrief krijgt u informatie over onze projecten in Rambura. Het is de bedoeling u vervolgens 2 keer per jaar op de hoogte te brengen van onze activiteiten, zowel in Nederland als in Rwanda.

In deze eerste nieuwsbrief kunt u kennismaken met onze stichting en haar bestuur.

Stichting

Op 7 januari 2010 is de Stichting Rambura opgericht. De stichting komt voort uit het particuliere initiatief van de familie Kettelarij die al sinds begin 2006 bezig is met kleinschalige projecten in Rambura in het noordwesten van Rwanda. Stichting Rambura zet zich in voor verbetering van de levensstandaard van de bewoners van de parochie Rambura. De stichting probeert haar doel te bereiken door het ondersteunen van locale initiatieven op het gebied van met name onderwijs, landbouw, ict en drinkwatervoorziening.

 

Bestuur

Het bestuur bestaat uit 5 personen die zich hieronder graag aan u voorstellen.                                                Ik ben Dick van den Houten en sinds de oprichting eind 2009 voorzitter van de stichting Rambura. Ik ben 60 jaar en getrouwd. Wij wonenin het buurtschap Beuseberg in het buitengebied van Holten, we hebben 3 kinderen en 2 kleinkinderen

In mijn dagelijkse werk ben ik als accountmanager werkzaam bij een grote kredietverzekeraar op het gebied van vastgoed in Nederland. Ik heb een financiële en een juridische achtergrond. Naast bestuurder bij stichting Rambura ben ik voorzitter van de stichting Bibliotheek Rijssen-Holten en ben ik als bestuurder bij diverse provinciale samenwerkingsvormen in de bibliotheekwereld actief geweest. Eerder heb ik bestuurservaring opgedaan in de sport en voor wijkorganisaties.

Afrika is voor mij altijd bijzonder geweest. Al sinds ik in mijn jeugd de boeken over dr. Livingstone en Albert Schweizer las heeft Afrika iets fascinerends. Maar tot vorig jaar was ik nooit in Afrika geweest. Begin 2009 was ik in de gelegenheid om samen met collega’s een project uit te voeren in centraal Ghana. Dat project heeft mij sterk beïnvloed. Mijn kijk op ontwikkelingssamenwerking is er

 

ook door veranderd. Natuurlijk mag je niet alle ontwikkelingslanden over één kam scheren, Ghana is heel anders dan Rwanda. Ik denk dat veel landen in de derde wereld net genoeg hulp krijgen om zonder zelf veel te doen min of meer in leven te blijven. Natuurlijk is soms noodhulp vanzelfsprekend Maar er komen niet zo heel veel grootschalige echte verbeteringen in veel gevallen en het lijkt bijna dat door de hulp door het westen eigen lokale initiatieven niet van de grond komen. Wat volgens mij wel werkt is kleinschalige projecten direct gericht op lokale organisaties. Daar kan een band mee worden opgebouwd. Stichting Rambura is zo’n organisatie die al dingen heeft gedaan die wel lukken, wat wel werkt onder andere een graansilo en een soort internetcafé.

Toen Anja bij me kwam met de vraag of ik me als bestuurder zou willen inzetten voor een op te richten stichting heb ik niet lang geaarzeld en gezegd dat ik daar graag aan mee werk.

De actuele doelstelling van onze stichting is het bouwen van een school voor voortgezet onderwijs in parochie Rambura in het noordwesten van Rwanda.

Wij worden gesteund door de school voor voortgezet onderwijs in onze eigen gemeenschap in Holten en we zijn op zoek naar sponsoren die ons willen helpen om de jonge inwoners van Rambura kansen te geven.

***

Mijn naam is Anja Kettelarij en ik ben initiatiefneemster, (mede)oprichtster en secretaris van de stichting Rambura. Ik ben getrouwd met Wim en wij hebben een zoon, een dochter, een schoonzoon en sinds vorig jaar een kleinzoon. Begin 2005 kwam
ik bij toeval in contact met een Rwandees vluchtelingen gezin. Dit gezin komt oorspronkelijk uit Rambura, een parochie in het noordwesten van Rwanda. Zij vroegen mij of ik iets zou kunnen doen om de mensen in hun geboortedorp te helpen. Zo is Project Rambura ontstaan. Met behulp van de gezamenlijke kerken in Holten en vele vrijwilligers hebben we een aantal kleine projecten kunnen realiseren. Met het succes van de projecten groeide ook de werkzaamheden en de verantwoordelijkheid. Toen de ideeën voor een praktijkschool voor beroepsonderwijs uitgroeide tot een (omvangrijk) projectplan is besloten Project Rambura om te zetten in een stichting. Ik heb vier heren uit Holten bereid gevonden om zich samen met mij – en onze vele vrijwilligers en donateurs – in te zetten voor de kansarmen in Rambura. Helpt u ook mee?

 

***

De penningmeester van Stichting Rambura heet Jeroen Haverslag. Ik woon in Holten, ben getrouwd en heb twee dochters. Van beroep ben ik belastingadviseur en ik werk op de vestiging in Zutphen van een landelijk bekend accountants- en advieskantoor. De initiatiefneemster van de projecten in Rambura, Anja Kettelarij, ken ik al jaren aangezien ik al lange tijd bevriend ben met haar zoon.

 

Voorafgaand aan de inbreng van de projecten in een stichting vroeg Anja mij om penningmeester en hiermee bestuurslid te worden van destichting. Gezien het enthousiasme van Anja en haar man voor de projecten in Rambura en om vanuit de christelijke gedachte op deze wijze iets te kunnen betekenen voor andere mensen die het veel minder hebben dan wij, heb ik positief geantwoord op deze vraag. Het huidige project voor de oprichting van een praktijkschool in Rambura ondersteun ik van harte. Met de kennis en vaardigheden die de leerlingen zullen opdoen, kunnen zij zelf aan de slag en een toekomst opbouwen. Ik hoop dat u ook een bijdrage wilt leveren aan ons project.

***

Mijn naam is Dirk-Jan Schuppert. Ik ben getrouwd met Riet en samen hebben we 2 kinderen; zoon Boaz van 16 jaar en
dochter Eva van 13 jaar.
Ik woon in Holten en werk in Haaksbergen deels als verkoper in een showroom met sanitair, tegels en keukens en deels als medewerker BackOffice.
Door mijn deelname aan de eerste (oprichtings-) vergadering van de stichting Rambura als afgevaardigde van de ZWO commissie van de Gereformeerde kerk in Holten, ben ik enthousiast geworden voor de doelen die de stichting Rambura
heeft.
Samen met de andere bestuursleden wil ik graag een bijdrage leveren aan de levensstandaard en het onderwijs in de regio Rambura. Omdat ik zelf kinderen in de puberleeftijd heb weet ik hoe belangrijk structuur, naar school gaan, afgewisseld met
vrije tijdsbesteding, sport en een (vakantie) baantjes is voor de jeugd. Het streven van stichting Rambudaarin te helpen
voorzien is naar mijn mening een plicht van ons mensen die leven in welvaart. Dat is ook de vraag aan ieder die dit leest en Rambura een warm hart wil toe dragen

***

Mijn naam is Ab Slotman, ik ben gepensioneerd en bestuurslid van Stichting Rambura. Waarom kiezen voor de stichting Rambura? Daar ik al heel veel jaren vrijwilligerswerk die en dit heel graag doe, heb ik ook voor deze stichting gekozen.
Waarom? Deze stichting heeft ten doel om de mensen in Rwanda, waarin de parochie Rambura ligt, te helpen om beter onderwijs te krijgen. Dit doel spreekt mij heel erg aan, temeer daar Rwanda jarenlang geleden heeft door een burgeroorlog
en momenteel het tij een beetje keert. Veel hebben wij al bereikt in Rambura. Ik wil u noemen ons ICT-project en het bouwen
van een graansilo voor de bevolking en het oprichten van een coöperatie voor de boeren. Nu wil onze stichting in Rambura graag een praktijkschool stichten en hiervoor willen wij graag activiteiten verzorgen, die veel geld opbrengen om dit te kunnen realiseren. Hiermee wil ik dus ook heel graag helpen. Daarom kies ik dus voor de stichting Rambura en naar ik mag hopen,
wilt u ons daarmee ook zeker helpen.

***

Adviesorgaan

De stichting kent een adviesorgaan die het bestuur, gevraagd en ongevraagd, over het beleid van de stichting adviseert inzake aangelegenheden die voor de stichting van belang zijn.

Het adviesorgaan bestaat uit minimaal twee (2) en maximaal vijf (5) natuurlijke personen afkomstig uit de kring van begunstigers van de stichting.

Momenteel bestaat het adviesorgaan uit Willem Schnoor, sectordirecteur VMBO namens De Waerdenborch en Dominee Arjen van der Spek namens PKN-Holten.

 

naar boven